Sedumtak
Här hittar du information och skötselråd om ditt sedumtak

Skötsel och underhåll av sedumtak
Icke önskvärd vegetation
Borttagning av oönskad vegetation kan krävas om taket drabbas av detta, det uppnås bäst genom att dra upp ogräset med rötterna och därefter avlägsna det från taket. Ansamlingar med löv, grenar och andra icke önskvärda föremål bör avlägsnas årligen.
Gödsling
Ett långsiktigt gödselmedel typ Svenska Naturtak långtidsverkande gödning SNT LTVG appliceras jämnt på ytan årligen under våren (april-maj), rek dos 50gr/m2. Kraftig mosstillväxt och rödaktig sedum är bevis på näringsbrist. Övergödsling samt gödsling på hösten kan medföra att taket dör på vintern/våren. Takytor som är i skugga ska gödslas med försiktighet.
Vattning
Normalt krävs ingen bevattning men om det blir längre tids torka mer än 1 månad bör det vattnas en gång, sedum tåler mycket långvarig torka. Sedum SKA inte vattnas efter augusti månad, undantag nylagt tak. Risk finns att sedumen dör till vintern/våren om den är för kraftig.
Klippning
Sedum ska inte klippas då de är lågväxande.
Reparation
Om kala fläckar uppstår kan man reparera genom att klippa korta sedum bitar (1-2cm) från friska plantor och strö ut på den kala fläcken och därefter vattna.
Takbrunnar, hängrännor och stenpartier
Avrinning ska kontrolleras årligen så det fungerar tillfredställande.
Snöskottning
Vid snöskottning undvik att köra snöskyffeln i sedumen, lämna några centimeter.
Vid barfrost, beträd ej sedumen, plantorna är mycket spröda när dom är frusna.
Om tveksamheter uppstår, kontakta Svenska NaturTak AB för råd.